EKSTRA NEITSIOLIIVIÕLI OTSE HISPAANIAST

Valdav enamus maailma oliivipuudest kasvavad Vahemere piirkonnas ning kõige suurem oliiviõlide tootja maailmas on Hispaania. Ainuüksi Hispaanias on registreeritud rohkem kui 260 sorti oliive, igaüks neist erilise aroomi ja maitsega. Oliiviõli on hispaanlaste toiduvalmistamise lahutamatu osa. Oliivid on absoluutselt kõikjal ning oliiviõli on leidnud koha iga hispaanlase toidulaual, seda juba ajast, mil foiniiklased ja kreeklased esmakordselt tutvustasid Pürenee poolsaare elanikele oliivipuude kasvatamist. 

JAEN

Jaéni provints Lõuna-Hispaanias on üle maailma tuntud kui suurim ja parim oliiviõli piirkond Andaluusias ja kogu Hispaanias. 

Jaénis kasvavatest oliivipuudest toodetakse üle poole Hispaania oliiviõli kogutoodangust ning lausa 20% kogu maailma toodangust. Ainuüksi Jaéni piirkonnas toodetakse rohkem oliiviõli kui terves Itaalias kokku. 

Oliiviistandused katavad rohkem kui 55.000 hektarit maad ning kokku toodetakse 600.000 tonni “vedelat kulda” aastas. Kogu piirkonnas kasvab rohkem kui 60 miljonit oliivipuud, mis ulatuvad kaugele silmapiiri taha. 

FINCA LA RUEDA

Valdav enamus maailma oliivipuudest kasvavad Vahemere piirkonnas ning kõige suurem oliiviõlide tootja maailmas on Hispaania. Ainuüksi Hispaanias on registreeritud rohkem kui 260 sorti oliive, igaüks neist erilise aroomi ja maitsega. Oliiviõli on hispaanlaste toiduvalmistamise lahutamatu osa. Oliivid on absoluutselt kõikjal ning oliiviõli on leidnud koha iga hispaanlase toidulaual, seda juba ajast, mil foiniiklased ja kreeklased esmakordselt tutvustasid Pürenee poolsaare elanikele oliivipuude kasvatamist. 

Fernando Ruiz

Finca la Ruedas kasvab 200 000 oliivipuud neljast eri sordist – Picual, Hojiblanca, Manzanilla ja Arbequina. 

Hea neitsioliiviõli valmimise juures on oluline, et oliivide korjamise ja töötlemise vahele jääv aeg oleks minimaalne. Parima kvaliteediga õli saamiseks tuleb oliivid külmpressida hiljemalt 72 tunni jooksul pärast korjet (eelistatult vähem kui 24 tunniga). Seetõttu toimub Fernando Ruiz oliiviõlide tootmise kogu protsess ühes ja samas istanduses, kasutades ainult mehhaanilist töötlemist ehk pressimist. Sellega tagatakse soovitud värskus, madal happesus (ei tohi ületada 0,8%) ning parimate maitseomadustega ekstra neitsioliiviõli.

Et säilitada õli häid omadusi, tuleb seda hoida jahedas (mitte külmkapis!), pliidist eemal ning kaitsta otsese valguse eest. Tume klaas kaitseb õli valguse eest palju paremini kui läbipaistev klaas. Selle tulemusena on FR oliiviõlide metallikvärvi pudelid mitte ainult silmatorkavad ja ainulaadsed, vaid ka õli kvaliteeti kaitsva mõjuteguriga. 

 

Fernando Ruiz oliiviõlid on ennekõike mõeldud kasutama töötlemata maitselisandina. Ära vali kallist ja hinnatud oliiviõli lihtsalt praadimiseks – kuumtöötlemine hävitab selle aroomi ja maitse.

HEA TEADA! Kui oliiviõli tootja või oliiviõli ise on auhinnatud, siis on see tihedast sõelast läbi käinud ja kvaliteedimärgi peale saanud.